Fyrpoeten

«Et fyr kan redde mer enn skip fra totalhavari”

Sondre Foyn Gullvåg er verdens beste og kanskje eneste fyrpoet. Veien dit har vært lang og vanskelig. Sondre ble født i 1981 og vokste opp i  Asker. Han ble som 11-åring diagnostiert med ADHD.035

Aldri fred og ro- helt propell i toppen, Det tok mange år før folk forsto- Hva som feilte denne kroppen.
En vill propell – ble lett markert, hyper – spesiell – Vekket masse oppmerksomhet,
Klassens ville urokråke- fulgte sjelden med, De kalte det på legespråket –
ADHD…

Etter hvert ble Sondre rusavhengig. Han kom til ungdomsinstitusjonen Torungen i Arendal i 1998, der møtte han for første gang institusjonslederen Knut Mørland. Knut motiverte ham til å begynne å skrive.
I 2003 ble Knut utsatt for en stygg ulykke som gav ham hodesmerter og tinnius. Livet ble vanskelig. Redningen ble en jobb som fyrforvalter på Torungen fyr. Der fikk han ro og stillhet, men livet var vanskelig. En dag fikk han en telefon fra Sondres bestefar. Han ønsket at Sondre skulle bo hos Knut. Sondre sier at han var i ferd med å dø av rus og fyll på det tidspunktet. Det viste seg å bli  en ordning til hjelp og støtte for begge. Knut er en fantastisk fin person og var både venn og lærer for Sondre som klarte å holde seg nykter når han var på fyr
072VENDEPUNKTET

Da jeg kom hit til sør- åpnet det seg en ny dør, Og det var ikke lenger som før.

Dere tok meg vel imot – og ryddet oppi mitt tragiske rot. Dere ga meg til og med et magisk mot.

Dere lot meg føle havets sus – som er blitt min nye rus. Dere har gjennom den triste høst – gitt meg den beste trøst.

Dere har vært så snille, dere har gitt meg mer enn jeg ville. Dere har vært så flinke til å snakke – det er dere jeg vil takke.

Dere har hjulpet meg nede ved det vakre hav – å løse mine tøffe krav. Dere har vært så kjærlige – dere har vært så ærlige.

Motgang jeg var i – det var dere jeg ble glad i…

Den beste medisinen for Sondre er å skrive for å døyve hjemlengsel og lette sinnet.Få satt ord på  alle tankene, på det som er vanskelig, men også på alt som er godt. Ros og gode tilbakemeldinger er den beste medisin for Sondre nå.
På fyret tar de imot folk, slutta selskaper men også folk som vil være en stund for å  finne ro og fred. Ingen kommer i land på fyret uten et velkomstdikt fra Sondre, og ingen slipper derfra uten at Sondre har sunget Arendalsangen for dem. Det er en opplevelse.
På øya har de villsauer og katt, de fisker og reparerer på hus og fyr. Et herlig liv i godt vær, men det kan være tøft når høststormene setter inn og vinteren kan være tøff. Når Knut reiser hjem for å være hos sin kjære kone er Sondre alene der ute. Han har et TV og så har han Facebook som han er veldig glad i. Der legger han stadig ut flotte dikt til stor glede for alle vennene sine.
To flotte bøker er det blitt hittil, med vakre dikt og nydelige bilder. Knut har vært pådriver og en god hjelper for Sondre. Her kommer læreren i Knut frem, streng men rettferdig.
Da jeg snakket med Sondre igår fortalte han skriver så blekket spruter og  at han nå skal prøve seg på landlivet etter 4 måneder med behandling. Så da er det bare å si lykke til Sondre. Stå på dette, klarer du!

PÅ EGNE BEIN

På egne bein – blir litt av et trinn, edru og rein – mot et rusfiksert sinn.

På egne bein – blir vanskelig å stå, min modning er sein – og verden er rå.

På egne bein – kan fort gå på tryne, for i uvær og regn – blir jeg offer for lynet…

Link til film om Sondre og Knut

Link til Sondres bøker.

Om Brit Imeland

Bor på Tromøya utenfor Arendal med mann og tusenvis av bøker. Jobber på Durapart som er en flott arbeidsmarkedbedrift. Er utdannet Frisørmester, men sluttet p.g.a helseproblemer. Har også jobbet i reisebyrå og som vikarlærer på Yrkesskolen. Er også aktiv som sekretær ,studieleder og likemannskoordinator i LHL Arendal. Driver også med litt slektsgranskning. Jeg elsker å lese, favoritten er krim og historiske romaner, men leser alt .
Pin It

Kommentarer er lukket.