Thomas Enger – Krimkonge i utlandet

Thomas enger
Thomas Enger er født 21. november 1973 i Oslo, men er oppvokst på Jessheim. Han er utdannet journalist og jobbet i Nettavisen fra år 2000 til sommeren 2008. Har idrett grunnfag og historie mellomfag.  I tillegg til å skrive bøker, komponerer han musikk og spiller golf på fritiden.

Med en mor som er fysioterapeut og en far som er lærer i fransk og engelsk, var det å få seg en god utdannelse og holde kroppen i form noe han fikk inn med morsmelken.

Enger er nå bosatt på Grünerløkka med samboer og to barn.

Utgivelser:

«Skinndød» var Thomas Enger sin debut og kom ut på Gyldendal i februar 2010. Det var den første frittstående boken i en serie på seks, om journalisten Henning Juul. Boken ble kritikerrost og en eksportert salgssuksess. Den er solgt til 17 land og har solgt i over 30.000 eksemplarer på det britiske markedet, over 50.000 i Tyskland og nærmere 50.000 i Danmark.

Ettersom Thomas Enger blir omtalt i media som «den nye Jo Nesbø» er det jo litt morsomt at han blant annet danket ut både «Snømannen» og «Panserhjerte» da han som eneste norske forfatter ble nominert til eDunnit AWARD 2012 under CrimeFest i England, samme år.

Hva er eDunnit AWARD?

eDunnit AWARD er en ettertraktet pris for beste krimbok på de britiske øyer.  Et panel bestående av britiske krimanmeldere stemmer frem de beste bøkene.

Om «Skinndød»:

«Skinndød» handler om journalisten Henning Juul, som vender tilbake på jobb to år etter at han mistet sønnen i en brann. Samtidig blir en 23 år gammel kvinne funnet steinet til døde i et telt på Ekeberg sletta. Juul dekker drapet, og nøster opp i saken.

«Fantomsmerte» som kom i 2011 er bok nummer to i krimserien og handler blant annet om at Henning Juul kommer et skritt videre mot løsningen på gåten om hvem som drepte hans sønn. Den fengslede eks torpedoen Tore Pulli, hevder han er uskyldig dømt for drap og vil at Henning skal finne den egentlige morderen. Samtidig som Henning avdekker flere spørsmål enn svar, er han usikker på om Pulli er til å stole på.

Nå har ballen for alvor begynt å rulle for forfatteren Thomas Enger og serien om hans plagede helt.  «Fantomsmerte» ble nominert til den prestisjetunge Riverton-prisen. Filmrettighetene til hele serien, på totalt seks bøker er solgt til et norsk filmproduksjonsselskap.

«Blodtåke» kom ut i 2012.  Les Digglitts anmeldelse av boken her

Refusjoner og frustrasjoner:

Suksessen kom ikke dalende fra himmelen til Thomas Enger. Det var mot slutten av videregående han begynte å skrive. I en alder av 21 gjorde han sitt første forsøk som forfatter, mest for å se om han kunne klare å skrive en hel bok. Mens han jobbet som journalist skrev han ustoppelig på sine drømmeprosjekter, men fikk det aldri helt til. «Det var tungt og trist da refusjonene strømmet på, men jeg ga meg aldri og det er jeg veldig glad for i dag. Det var en skolegang det også og lærte meg mye om prosessen» sier han i et intervju. Etter refusjonen, utviklet han seg ved å fortsette å skrive. Det ble fire bøker til! Så, kun 120 sider ut i sitt neste manus, valgte forlaget å satse på Thomas Enger og han ble antatt.

Ifølge Gyldendal, har Enger skrevet det beste krimmanuset de noen gang har mottatt av en debutant.

Suksessforfatterens tips til forfatterspirer:

«Det beste rådet jeg kan gi, er å skrive. Bare skrive, skrive, skrive! Og hvis det først skulle dukke opp en god historie du kjenner at du bare må fortelle, så planlegg den godt. Bruk god tid før du begynner å skrive, finn ut hva du skal skrive og i hvilken rekkefølge. Det er mye viktigere enn man tror.»

Thomas Engers litterære forbilder er:

James Patterson, Harlan Coben, Henning Mankell og Jo Nesbø. Når det er snakk om TV-serier, kan han fortelle at han «digger» den danske serien Forbrytelsen og Broen. Sopranos er kanskje den serien han kan kalle «all time favorittserie». Homeland   karakteriserer han rett og slett som kanonbra.

5 kjappe med Thomas Enger:

1. Hvem er du?

Jeg heter Thomas Enger, er 39 år, bor på Grünerløkka i Oslo med kone og to barn. Har det meste en «etablert» kar som nærmer seg midtlivskrisen skal ha, minus hund. Det går ikke, for jeg er allergisk mot det meste som har pels.

2. Hvorfor skriver du?

Å skrive er for meg en dyd av absolutt nødvendighet. Jeg blir gal, tror jeg, hvis jeg ikke får utfoldet meg på et eller annet vis via et tastatur. Det har vært et behov som har vokst seg større og større via pubertet, til tidlig voksenliv og nå, altså, til pre midtlivskrise.
Jeg skriver også for å fordøye opplevelser og erfaringer. Det blir lettere å sette ting i perspektiv når jeg har skrevet om det, satt mine egne problemstillinger inn i en karakters liv og så forsøkt å tolke det eller håndtere det. Jeg tror jeg blir en bedre person av å skrive.

3. Hvilken bok er den beste du har skrevet?

Min siste er den beste, selv om jeg er veldig glad i alle mine tre bøker. Men jeg har en ambisjon om å bli en bedre forfatter for hver bok jeg skriver, og så langt tror jeg at jeg har lykkes.

4. Hva skriver du nå?

Akkurat nå holder jeg på å ferdigstille en spenningsbok for litt store barn (fra 12 og oppover) som kommer til høsten. Det er en historie som har vært med meg i mange år, men det er først nå jeg har forstått hvordan jeg skal fortelle den.

5. Hva drømmer du om?

Jeg drømmer om at folk skal sove mange døgn i kø utenfor det som finnes av bokhandler rundt omkring i verden når mine neste bøker kommer ut. Det og at Manchester United vinner Premier League hvert eneste år til jeg dør.

Ønsker du å vite mer om Thomas Engers forfatterskap, les her: www.thomasenger.net

Om Unni Steinsholt

Jeg er en voksen jente fra Nøtterøy som er over gjennomsnittet interessert i bøker. Har utgitt bok på Lulu - "Midtlivskrise" - 65 sider. Er bøkene spennende nok, leser jeg alt jeg kommer over.(Som sagt altetende) Krim ligger dog uten tvil mitt hjerte nærmest. Av mine kjæreste forfattere kan jeg nevne: Umberto Eco, Ken Folett, John Grisham, Gabriel G. Marquez, Cecilia Samartin, Jørn L. Horst , Tom Egeland.....og mange, mange andre.
Pin It

One thought on “Thomas Enger – Krimkonge i utlandet

  1. Pingback: Blodtåke av Thomas Enger | digglitt