Suksessbok fra Sven Hazel og Nova forlag

Jan Hervig

Jan Hervig

Den nye boken «Det herlige nederlaget» selges nå som varmt hvetebrød. Og det før den har kommet i butikkhyllene!  Boken kommer snart ut i flere land. Vi lurte på hvordan denne suksessboken ble til.

Den norske forleggeren Jan Hervig ble kjent med Sven Hazels sønn Michael  i 1990 da han som agent for sin far dukket opp på bokmessen i Frankfurt. Siden har Jan Hervig og John Bilek i Nova Forlag hatt de norske rettighetene til Sven Hazels bøker, 14 titler i alt.

Nær en million bøker er solgt i Norge de siste 50 årene av Hazels bøker, og nær 53 millioner på verdensbasis. Spør man tilfeldige om Hazel så vil man finne mange fans. Bøkene er gått i arv og mange har samlet dem.  Prøver man å finne brukte bøker fra Sven Hazel i antikvariater og på internett, vil man fort oppdage at dette er særs vanskelig.

Hazel er et kultfenomen! Har Jan Hervig uttalt. Han visste allerede i 1990 at Sven Hazel skrev på bok nr. 15, med tittelen Det herlige nederlaget, en tittel som avspeiler hvilken innstilling Sven Hazel og hans soldatvenner hadde.

 

Vi spurte forlegger Jan Hervig hva han har tenkt om Hazel som forfatter.

«Det som imponerte meg tidlig var fortellerens litterære komposisjon, form og fantasi. For meg står han som en fantastisk forteller.»

Tror du det var en iboende kvalitet, han ble ikke brått en god forteller da krigen sluttet?

Soldaten, Sven Hazel.

Soldaten, Sven Hazel.

«Jeg har ofte tenkt, hvordan kan han ha unngått å gjenta seg ? Det er mye banning, intriger og pussige påfunn. Men det er alltid nye historier og hendelser, og leserne sluker derfor alle 14 bøkene. Så fargerikt, uten å forherlige, utrolig saftige og morsomme replikker og historier midt i krigens helvete. Dette var måten soldatene kunne overleve de grusomme opplevelsene.»

Sven Hazel sverget at han skulle formidle sine og vennenes opplevelser hvis han kom fra krigen med livet i behold. Det må ha vært en formidabel oppgave å begynne på dette alene?

«Det som imponerte meg og fascinerte meg som forlegger var at Sven Hazel ikke hadde noen forlegger til å veilede seg. Han hadde sin kone Dorthe, som jeg mener måtte være genial som redaktør. Hun var også pådriveren som fikk Sven Hazel til å skrive hele 14 romaner om straffekompaniet. Den første boken ”De fordømtes legion” ble refusert av 12 forlag før den endelig utkom i Danmark i 1953. Det var ingen lett vei til suksessen!»

Til tross for påtrykk fra den norske forleggeren, ble boken nr. 15 aldri fullført. Hvorfor?

Straffebataljonen i de russiske skoger

Straffebataljonen i de russiske skoger

«Hvorfor, vet jeg ikke. Jeg tror at Sven Hazel var mer enn fornøyd med 14 bestselgere. Alderen og sykdom var nok en naturlig forklaring på at romanen ble lagt i en skuff. Og dessuten, etter at Sven Hazels kone, Dorthe Hazel, døde i 1994, ble det opplagt et tomrom. Inspiratoren, pådriveren og redaktøren var borte.»

Sven Hazel signerer bøker.

Sven Hazel signerer bøker.

Skyttergrav på østfronten.

Skyttergrav på østfronten.

Manuskriptet, Det herlige nederlaget, så langt det var kommet, ble overlatt til deg, den norske forleggeren i desember 2012. Hvorfor ble det dere i Nova Forlag som fikk dette?

Nova Forlag ønsket å utgi en jubileumsbok som en hyllest til Sven Hazel, og det var naturlig å dele det siste Hazel skrev med hans mange norske lesere. I tillegg gjenoppdaget Sven Hazels sønn, Michael Hassel og jeg, fem historier som også handlet om krigens sluttfase, Svens andre desertering og flukten til den danske grensen. Disse passet perfekt til historien om Det herlige nederlaget.

 

Neste artikkel i denne serien: Eksklusivt intervju med Sven Hazel!!

Pin It

Kommentarer er lukket.