Nå også ungdomsbokaktuelle Tom Egeland

Tom Egeland, f. 1959, er en suksessrik spenningsforfatter oversatt til 23 språk. Han er gift, har tre barn og har journalistisk bakgrunn. Bokanmelder og spaltist er han også.

 tomegeland

Som journalist hadde du allerede skriving som jobb. Men hvorfor begynte du å skrive skjønnlitterært, og hvorfor spenning/krim, tror du?

Helt siden barndommen har jeg elsket å lese, og jeg fikk tidlig lyst til å prøve å skrive selv også. Fortelle historier som gleder andre slik mine favorittromaner har gledet meg. Jeg elsker å fortelle spennende historier og jobbe med språk og dramaturgi. Krim og spenning faller meg naturlig fordi jeg selv foretrekker å lese bøker som handler om noe. Nå ligger bøkene mine et godt stykke utenfor det du kan kalle klassisk kriminallitteratur – selv plasserer jeg dem et sted mellom det du kan kalle eventyrromaner og thrillere.

 

Da du først slo igjennom som forfatter, hadde du da skrevet skjønnlitterært en stund allerede, også innenfor andre sjangre enn romansjangren? For de fleste begynner jo med kortere tekster før de våger seg på romanen? Finnes det for eksempel kortprosa eller lyrikk på lur i den Egelandske skrivebordsskuff?

Som tenåring skrev jeg nok noen dikt og noveller, men aldri med tanke på publisering. Jeg har altfor stor respekt for lyrikk til å prøve meg på noe så krevende. Selv noveller og kortprosa synes jeg er vanskelig. Men jeg har skrevet én tradisjonell skjønnlitterær roman, «Fedrenes løgner», og det kan godt hende jeg prøver meg på det igjen.

 

Norsk- og skandinavisk krim- og spenningslitteratur står høyt i kurs i utlandet, du er selv oversatt til mange språk. Hva kommer denne populariteten av, tror du? Skandinavisk miljø i beretningene? Noe i måten det skrives på i Norden? Andre ting?

For mange utlendinger er Skandinavia – med vår midnattssol og vårt vintermørke, vårt tungsinn og gjennomregulerte samfunn – noe riktig eksotisk. Så dels representerer nordisk krim en kontrast til den mer typiske angloamerikanske storbykrim, dels tror jeg krimforfatter som Stieg Larsson, Henning Mankell og nå også Jo Nesbø har brøytet vei.

 

Spennende at du nå er ute med ungdomsbok! Tenker du deg Robert-karakteren fra ”Katakombens hemmelighet” brukt også i flere bøker som du har gjort med Bjørn Beltø og Kristin Bye?

Jeg utelukker ingenting! Jeg har lyst til å skrive mer om Robert og arkeologiske og parapsykologiske mysterier, men jeg tar én bok av gangen og ser hvor det bærer.

 

”Fedrenes løgner” er også en spennende bok, men den skiller seg jo en del fra mye av det andre du har skrevet. Følte du med den for å gjøre noe ”litt annet” liksom?

Jeg skrev «Fedrenes løgner» fordi den ikke slapp taket i meg. Jeg arbeidet egentlig med en helt annen roman, en thriller, da romanen kom til meg. Og jeg skjønte etter hvert at jeg måtte legge thrilleren til side og skrive «Fedrenes løgner» for å få historien – eller historiene, den rommer jo faktisk fire historier – ut av kroppen.

 

Hvilken av dine romaner er du aller best fornøyd med selv?

Det er som å spørre: «Hvem av barna dine er du mest glad i?» Jeg klarer ikke å svare på det spørsmålet.

 

Kodekrimmene dine, nå også ungdomsboka – de må da kreve veldig mye planlegging og research? Det kan vel ikke være bare å sette seg ned å skrive dem uten mye forarbeid? Hvordan foregår dette arbeidet?

Som bøkene bærer preg av, gjør jeg veldig mye research – både før jeg skriver og ikke minst underveis. Så jeg leser meg opp på faglitteratur, jeg snakker med eksperter på ulike fagområder og leker meg med mulighetene som byr seg. Så skriver jeg i vei. Mye er planlagt på forhånd, men bøkene mine blir aldri helt slik jeg hadde tenkt. Masse forandrer seg underveis, handlingen tar av i retninger jeg ikke hadde tenkt på, litterære figurer endrer karakter. Så de som tror det må være kjedelig å skrive en bok som faktisk er planlagt, tar feil. Hver eneste skrivedag er full av overraskelser også for meg som sitter her og skriver disse bøkene.

 

Hva leser du helst selv? Hva var siste bok du leste?

Jeg leser en god kombinasjon av krim og spenning, nyere skjønnlitteratur og klassikere. Den siste jeg leste var «Smertehimmel» av Asle Skredderberget, som for øvrig er en gammel kollega fra TV 2 og nå også nabo her på Nordstrand. Glimrende bok, for øvrig.

 

”Ulvenatten” er også blitt til en god spenningsfilm med Anneken Von der Lippe i rollen som Kristin Bye. Får vi se Bjørn Beltø også på film, tror du? Hvem tror du i så fall kunne passe i rollen?

Det er flere som er interessert i å lage film om Bjørn Beltø, men i filmbransjen er det slik at ingenting er konkret før noen har finansiert prosjektet. Så hvem vet? Hvem som kunne spilt Bjørn? Hm. Si det. Aksel Hennie eller Kristoffer Joner kanskje?

 

Hva synes du om den årlige krimfestivalen, og hva er din egen rolle under årets festival?

Jeg syns Krimfestivalen er storveis. Mange spennende temaer som tas opp. Vi krimforfattere får møtt hverandre i hyggelig lag, og ikke minst får leserne anledning til å møte oss. I år som i fjor skal jeg både være intervjuobjekt og intervjue noen kolleger.

 

Hva skriver du på nå om dagen? Vil du røpe noe, eller holder du korta tett til brystet om det?

Jeg skriver. Jeg tror jeg nøyer meg med det. 

bio1

Om Vattekar

Jeg er 47 år, logoped av yrke og jobber i Tønsberg voksenopplæring, mye med slagrammede som har fått problemer med språket. Er skilt med mine to tenåringsbarn boende hos meg 50/50. Var som barn en lesehest, med en downperiode som leser i tenårene. Leselysten våknet for alvor igjen da jeg tok fatt på norsk grunnfag med mye av vår skjønnlitterære kanon på pensum. Til et lite land å være, så har vi noe av en skatt der! Det var i samme periode jeg så smått begynte å skrive selv også. Og siden fortsatte jeg med det i alle år, veldig av og på, og kun for skrivebordsskuffen stort sett. Nå etter at de store barna ønsker mer fred fra farsgubbens mas, har det blitt mye mer tid for skriving. For ca. et år siden begynte jeg på NKS-kurset Skrivelyst, og jeg har ennå siste innsending igjen der. Dette kurset og lærer Linda Dalviken har gitt meg et skrivemessig løft, nå skriver jeg mye, og stort sett daglig. Jeg har et romanmanuskript ferdigfortalt og under bearbeiding, og skriver også noveller og dikt. Skrivinga gir meg mye glede for egen del, er en fin hobby rett og slett, men jeg drømmer jo også om å nå ut til et lesende publikum med det jeg skriver. Så får tiden vise om jeg er god nok for å greie det "Remember! A writer writes, always!" (Billy Chrystal i filmen Kast mamma av toget.)
Pin It

Kommentarer er lukket.