Lene Kjølner debuterer med Norges krimelite

«BLODBAD» PÅ PUB I TØNSBERG!

Tunsberg Litterære Selskap i samarbeid med LIV forlag presenterte «Årets påskekrim» og det trakk fult hus. Begivenheten utspant seg på puben Big Ben i Tønsberg. Både Jørn Lier Horst, Jan Mehlum og Jørgen Brekke var blant de innblandede og det sies at det var Bernt Eggen som satte i gang det omtalte «blodbadet» blant Norges krimelite.

Boken «Døden ved Verdens Ende» har blitt viden annonsert på LIV Forlag sin nettside og i lokalpressen siden januar. For det først vakte den min interesse fordi flere av mine kjente forfatter idoler har kommet med bidrag til boken, samtidig som det ble annonsert at 5 nye stemmer ville bli presentert sammen med de kjente og profilerte forfatterne. Det var i samarbeid med Litteraturivestfold.no Liv forlag gikk ut og annonserte novellesamlingen. I samme forbindelse utlyste forlaget en skrivekonkurranse for å gi noen ukjente stemmer en sjanse til å vise sine skriveferdigheter.  5 av de innsendte ble lovet en «plass i påske solen» blant de kjente forfatterne. 13 av novellene er av etablerte forfattere, resterende 5 er sendt inn og bedømt av en jury. Liv forlag har foretatt en genistrek ved å presentere ukjente forfatterspirer sammen med flere prisbelønte forfattere. Ved å gjøre dette gir forlaget og Litteraturivestfold.no de nye skribentene et velfortjent «puff i bokryggen» til å fortsette sin forfatterkarriere.

LIV Forlag kan opplyse om at det er utrolig stor skriveglede og mange skriveføre nettopp i Vestfold, så at det kom inn hele 78 bidrag forbauser ikke forlagssjef Myriam H. Bjerkli.

«Noen skapte grøsninger på grunn av dårlig språk» kunne jurymedlem og antologiredaktør Marte Østmoe røpe, men roste kreativiteten i alle de innsendte bidragene til krim konkurransen.

Ambjørnsens bidrag har tidligere kun vært utgitt på tysk. Har du lest «Jakthundene» av Jørn L. Horst og lurt på hvordan det gikk med hunden Tidemann, som sto trofast ved foten til sin døde eier i den samme romanen, kan du glede deg. Horst bidrar med novellen «Menneskets beste venn» og i denne fortellingen får du svaret. Harald Rosenløw Eeg overrasker med sin spennende novelle «Gutten på stranden». En novelle med et kjapt språk og en overraskende vending i avslutningen.

Døden ved Vedrens Ende«Døden ved Verdens Ende» har alt det øyet lyster og hodet begjærer når det gjelder krim litteratur. Her er alt fra hemmeligheter, begjær og hevnlyst. Raske penger, utspekulerte kvinner og mysterier.

Min glede var stor da Tønsberg Blad presenterte første vinner, Lene Lauritsen Kjølner i krim novelle konkurransen. Nå ble hun altså publisert sammen med forfattere som Jan Mehlum, Jørn Lier Horst og Tom Egeland. Som å vinne i lotto, spør du meg, men nå vet jeg at Lene Kjølner har jobbet lenge med sitt forfatterskap. Dette er bare så velfortjent! Hun vant sin plass blant de beste med sin novelle «Armer og bein» som handler om dop, rynkete flyvertinner og smuglere med kort lunte. Lene Kjølner som aldri har vært publisert tidligere, synes det er riktig så stas å komme i så godt selskap når det først skjer og det gjør henne ydmyk, samt at det inspirerer til videre jobbing over tastaturet.

Lene Kjølner er født 24. juni 1962 i Tønsberg, hvor hun er bosatt med mann og to tenårings-sønner  Hun har en fortid i flybransjen, både innen passasjerdelen og flyfrakt. Har drevet en « plate-bar» sammen med sin musiker og låt-skrivende mann.  De siste 18 årene har hun jobbet blant annet som tv-tekster/oversetter.

Tønsberg Blad gir ros og marsipan til årets påskekrimbok, hvor Lene Kjølner vant en pris for sin novelle. Finn Stensland sier følgende i sin artikkel:

«Best likte jeg Tønsberg forfatteren Lene Lauritsen Kjølners burleske «Armer og bein». Her er det selve grepet hun tar, både språklig og kompositorisk, som virker befriende og sjangeruvanlig. Norsk krim er i dag i høy grad preget av sosialrealistiske rammer. Lene Kjølner sjenerer seg derimot ikke ved å anlegge en halvhumoristisk tone i en beretning som bryter grensen til det surrealistiske. Det er overraskelser, makaber kriminalitet, ja, bent frem kriminell underholdning» sier han og gir boken terningkast 5.

Juryen uttalte følgene om hennes vinner-innlegg: «Godt språk, flyter lett, morsom tross grotesk innhold.»

Jeg kan absolutt anbefale denne blodappelsinen av en påskekrim.

Skulle du være så uheldig og ikke få den med på fjellet, fortvil ikke, den duger også som kose-krim på late sommerdager i en myk solseng.

«5 Kjappe» med Lene Lauritsen Kjølner:

Bilde av Lene Kjølner: tatt av Myriam H.Bjerkli

Bilde av Lene Kjølner: tatt av Myriam H.Bjerkli

1. Hvem er du?

Jeg er Lene Lauritsen Kjølner. Utenom jobb, sitter jeg blant annet i Utvalg for kultur og Utvalg for teknikk og miljø i Tønsberg kommune…pluss flere andre verv. Jeg er med i en skrivegruppe her i byen, Skriveløftet, en helt fantastisk gjeng som møtes en gang i måneden. Vi gir hverandre konstruktiv tilbakemelding på det vi skriver, inspirerer hverandre og har det ikke minst hyggelig sosialt. Her er det både sommerfester og julebord i god forfatter ånd…! Ellers er jeg glad i hagearbeid, interiør, reiser, bøker og litteratur, språk, musikk (vi har et lydstudio i et gult hus i hagen), trær, havet, farger, gamle bygninger, vannliljer, mat og rødvin.

2. Hvorfor skriver du?

Jeg skriver fordi jeg liker å boltre meg i språket og fordi jeg elsker gode historier. Jeg kan helt sikkert leve uten å skrive, strengt tatt har jeg jo prøvd det også og det har gått utmerket, men det å skrive gjør tilværelsen enda et hakk bedre. Noe av det beste jeg vet er å konsertere meg helt om skriveriene og glemme verden rundt meg en stakket stund. Med tenåringer i huset må man benytte de stundene man har! Når det er sagt, så trives jeg veldig godt helt alene, så lenge jeg vet at jeg kan oppsøke selskap om jeg vil!

3. Hvilken bok er den beste du har skrevet?

He, he…jeg har ikke skrevet en hel bok ennå. Eller, det har jeg jo, men den er ikke utgitt. Jeg har manus til en krimbok ferdig.

4. Hva skriver du nå?

Jeg jobber med et manus til en krimbok, som sagt, som jeg skal ta runden og sende til forlagene. Jeg har synopsis på tre til. Det kan bli en krimserie, kanskje trilogi…? Jeg skriver også på en barnebokserie og har et manus klart og synopsis på flere der også. Imidlertid må den jobbes mer med før jeg sender den fra meg. I tillegg skriver jeg på noveller og jobber med en historisk trilogi/serie. Hva det blir til med denne trilogien vet jeg foreløpig ikke, men jeg jobber med saken!

5. Hva drømmer du om?

Jeg drømmer ganske enkelt om å kunne leve av å skrive. Tenk hva man kunne tatt seg tid til å skrive da! Jeg er såpass disiplinert og produktiv i hverdagen at jeg vet jeg kunne klart å produsere masse. I tillegg brenner jeg inne med mange gode historier. En aldri så liten bok kontrakt? Jess!


 

Om Unni Steinsholt

Jeg er en voksen jente fra Nøtterøy som er over gjennomsnittet interessert i bøker. Har utgitt bok på Lulu - "Midtlivskrise" - 65 sider. Er bøkene spennende nok, leser jeg alt jeg kommer over.(Som sagt altetende) Krim ligger dog uten tvil mitt hjerte nærmest. Av mine kjæreste forfattere kan jeg nevne: Umberto Eco, Ken Folett, John Grisham, Gabriel G. Marquez, Cecilia Samartin, Jørn L. Horst , Tom Egeland.....og mange, mange andre.
Pin It

One thought on “Lene Kjølner debuterer med Norges krimelite

  1. Takker nok en gang Unni Steinsholt for super omtale av samlingen og novellen min! Veldig morsomt å bli både sett og…lest. Ha en strålende påske, alle dere som leser dette, min kunne iallfall ikke blitt bedre 🙂